Tapu devir işleminin gerçekleşebilmesi için öncelikle tapudan randevu alınması gerekiyor. Aksi durumda tapuda işlem yapılamıyor. Peki, Tapudan nasıl randevu alınır? Tapuda işlemler nasıl yapılır?….
Tapudan randevu alma işlemleri online şekilde tamamlanabilmektedir. Tapudan randevu işlemleri için ilk olarak tapu dairesinden randevu almak gerekmektedir. Randevu Tapu dairelerinden bizzat alınabileceği gibi online olarak da alınabilir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar:
- İlk olarak resmi internet adresi olan onlinerandevu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir. Bu adres TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sitesidir.
- Ardından boş günler ve saatler arasından seçim yaparak randevu işlemleri tamamlanmalıdır.
- Daha sonra belirlenen gün ve saatte randevu alanına gitmek gerekmektedir.
- Randevu aldıktan sonra belirlenen gün ve saatte tapu dairesinde olmak gerekmektedir. Tapu dairesine gidemeyecek olan vatandaşların randevularını iptal etmesi gerekmektedir.
- İptal edilmeyen randevular için bir senede 3 kez gidilmeyen randevularda kişinin tekrar randevu alması yasaklanacaktır.
İnternet Üzerinden Tapudan Nasıl Randevu Alınır?
İnternet üzerinden tapu randevucu almak için talep edilen adımların eksiksiz şekilde tamamlanması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gerekenler:
- Öncelikli olarak randevunun seçileceği tarihin belirlenmesi gerekmektedir. TC kimlik numarası ve Tapu Senet bilgileri kapsamında müdürlük kontenjanına randevu almak mümkündür.
- TC kimlik ve tapu senet bilgilerinin uyumlu olması gerekmektedir. Bu bilgilerin eşleşmesi durumunda randevu verilmektedir.
- Randevu saatinden 15 dakika önce dairede olmak gerekmektedir. Gecikme olması halinde randevu iptal edilir.
Tapudan Randevu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tapudan randevu alırken dikkat edilecek noktalar tekrar randevu alabilmek için önemlidir. Buna göre:
- Şayet vatandaş bir sene içerisinde tapu senedi için aldığı randevuya 3 kere gitmezse, bir sene boyunca randevu alması yasaklanır.
- Gerçek ya da tüzel kişiler aynı gün içinde yalnızca bir kere için randevu alabilir.
- TC kimlik ve tapu senetleri için alınan randevular farklı bir TC kimlik numarası ve tapu senedi ile değiştirilmemektedir.
- Sistem üzerinden 20 dakikalık bir oturum oluşturulur. 20 dakika sonunda kullanıcı ile bilgiler silinmektedir.
Tapu Randevusu Nasıl İptal Edilir?
Tapu randevu iptali randevuya gidemeyecek kişiler tarafından mutlaka yapılmalıdır. Üç kere randevuyu iptal etmemesine rağmen gitmeyen kişilerin bir sene boyunca randevu alması engellenir. Tapudan randevu alan ancak gidemeyecek kişilerin iptal işlemlerini yapması için:
- Şayet vatandaşların randevuya geç kalması söz konusu olursa, randevular kendiliğinden iptal edilmektedir.
- 15 dakika boyunca randevuya geç kalan kişiler için randevular tek taraflı iptal edilmektedir.
- Online olarak randevuların iptal edilmesi mümkündür. Bunun içinhttp://randevu.tkgm.gov.tradresine giriş yapılması gerekmektedir. Bu alan üzerinden randevular sorgulanabilir ve iptal edilebilir.
- ALO 181 üzerinden tapu randevusu iptal edilebilmektedir.
Kimler Tapudan Randevu Alabilir?
Tapudan randevu alınması için hak sahiplerinin TC kimlik numarasının olması yeterlidir. Kimlik numarası ile sisteme giren hak sahipleri tapudan randevu alabilmektedir. Kimlik numarası üzerine alınan randevulara üç kez gidilmezse, bir sene boyunca kişilere randevu verilmeyecektir. Bunun dışında gerçek ve tüzel kişiler aynı gün içerisinde bir kez tapu randevusu alabilmektedir. Tapu randevu işlemleri:
- Siteye giriş,
- Malik kimlik bilgileri,
- İşlem seçimleri,
- Tapu senet bilgileri,
- Randevu,
- Sonuç aşamaları ile tamamlanmaktadır.
Online olarak alınan randevular aynı sistem üzerinden sorgulanmaktadır. Randevularına gidemeyecek olan kişilerin online olarak ya da Alo 181 üzerinden aramalarını yaparak randevularını iptal etmesi gerekmektedir. Randevusuna 15 dakika geciken kişilerin randevuları otomatik olarak iptal edilmektedir.
Tapu İşlemleri Nasıl Yapılır?
Tapu işlemlerini yapmak için öncelikli olarak evrakların kabul edilmesi gerekmektedir. Evrakların kabul edilmesinden sonra başvuru istem belgesinin saklanması gerekmektedir. Bu belgelerin sağ üst bölümünde yer alan başvuru numarası en önemli unsurdur. İşlemlerin sorgulanması ve takip edilmesi bu numaralar ile yapılmaktadır. Ardından tapu belgesi hazırlanır ve imzaların atılması ise tapu yeni sahibine teslim edilir. Tapu randevusu aldıktan sonra gerekli belgeler ise:
- Başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi gerekmektedir.
- Gerçek kişi pozisyonunda olanlar için fotoğraf gerekmektedir.
- İcra müdürlüğü tarafından verilen satış müzekkeresi gerekmektedir.
- Mahkeme müzekkeresi gerekmektedir.
- Bina vasfına sahip olan taşınmazlar için zorunlu deprem sigortası gerekmektedir.
- Belediyelerden alınmış olan emlak vergisi değerini belirten evraklar talep edilmektedir.