SGK rapor parası ödemesi kişinin aldığı maaşa ve prim günlerine göre değişmektedir. SGK rapor parası almak için vatandaşların iki günden daha uzun süre rapor alması gerekmektedir. Buna göre:
SGK rapor parası ödemesi kişinin aldığı maaşa ve prim günlerine göre değişmektedir. SGK rapor parası almak için vatandaşların iki günden daha uzun süre rapor alması gerekmektedir. Buna göre:
- Sağlık sorunları sebebiyle işe gidemeyen vatandaşlar devlet hastanesinden sağlık raporu almalıdır.
- Sağlık raporu alan vatandaşların ilk 2 günlük sağlık raporu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmez.
- Örnek olarak vatandaş eğer 5 günlük sağlık raporu almışsa, 2 günü işveren tarafından ödenmektedir. Geriye kalan 3 gün için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme yapılmaktadır.
Rapor Parası Nasıl Alınır 2019
Rapor parası almak için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak en az 3 aydır aynı iş yerinde çalışıyor olmak gerekmektedir. Rapor parası almak için:
- Rapor parası ödeneği almak için vatandaşların devlet hastanesinden ya da aile sağlık merkezlerinden rapor alması gerekmektedir. Özel hastanelerden alınan raporlarda kabul edilmektedir.
- Raporun üzerinde hekimin imzası, hastalık teşhisi ve rapor gün süresinin yazması gerekmektedir.
- Rapor gününün bitmesinden sonra vatandaş, işverenine rapor 5 iş günü içerisinde teslim etmelidir.
- Raporu alan işveren, bu sağlık raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na online olarak iletmelidir. Bunun için yasal süre 10 iş günü olmaktadır.
- Ardından ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacaktır.
Rapor Parası Hesaplama
Rapor parasının hesaplanması için ödenen maaş primleri ve sağlık rapor süresi dikkate alınmaktadır. Buna göre:
- Vatandaşların ilk 2 günlük sağlık raporlarında maaşlarında kesinti yapılmamaktadır. 2 günden sonraki raporlar için ödeme yapılmaktadır.
- Sağlık rapor parası hesaplaması için yatarak ve ayakta tedaviler farklı hesaplanır.
- Asgari ücret ile çalışan işçiler, yatarak tedavilerde 2. Rapor gününden itibaren 42.63 TL ödeme almaktadır. Ayakta tedaviler için günlük alınan ödemeler ise 56.84 TL olarak belirlenmiştir.
- İş kazalarında meydana gelen tüm masraflar işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir.
Rapor Parası Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Sağlık rapor parası şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir. Buna göre vatandaşların tedavileri neticesinde ödeme alması için:
- Sağlık rapor parası alabilmek için vatandaşların rapor tarihinden geriye dönük olarak bir sene içerisinde en az 90 günlük Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini ödemiş olması şartı aranmaktadır.
- Sağlık rapor parası hesaplarında son 3 aylık maaş ve primler dikkate alınmaktadır.
- Ödemeler, başvurunun yapılmasından sonraki 2 ay içerisinde yapılmaktadır.
Sağlık Rapor Parası Nereden Sorgulanır?
Sağlık rapor parası sorgusu için 2 yöntem bulunmaktadır. Telefon üzerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. SGK rapor parası sorgulamak için:
- Vatandaşlar Alo 170 hattı üzerinden sağlık rapor parasının ödenip ödenmediğini sorgulayabilmektedir. Bunun için TC kimlik numarası ve kimlik bilgileri ile ödemelerin sorgusu yapılabilmektedir.
- Sorgulama yapmak için www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir. E-devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekmektedir.
- Ardından sistem üzerinden Sağlık Rapor Parası alanından sorgulama yapılabilmektedir.
Sağlık Rapor Parası Nereye Yatar?
Sağlık rapor parası ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankalara ödenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalar ise:
- Garanti Bankası
- Akbank
- Fortis Bank
- Euro Tekfenbank
- Deniz Bankası
- ING Bank
- Türkiye Ekonomi Bankası
- HSCB Bankası
- Halk Bankası
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- QNB Finansbank
- Tekstil Bankası
- Şeker Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Ziraat Bankası
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Tekstil Bankası
Bu banka şubelerine giderek, TC kimlik numarası göstererek ödemeler çekilebilmektedir. Ödemelerin yatıp yatmadığı SMS üzerinden bilgilendirilmektedir.
Sağlık Rapor Parası Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
Sağlık rapor parası ödemesi başvurunun yapılmasından sonraki 2 ay içerisinde yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından raporların onaylanması için 15 gün gerekmektedir. Ancak kurumun yoğunluğuna bağlı olarak ödemeler 2 ay içerisinde yapılabilmektedir. Raporların onaylandığına ve yattığına dair mesaj, kişiye SMS olarak gönderilecektir. Bu ödemeler anlaşmalı bankalardan çekilebilir.
Sağlık Rapor Parası Ne Kadar?
Sağlık rapor parası ödemesi kişinin rapor gün sayısına ve primlerine göre ödenmektedir. Kişinin brüt maaşına göre ödemeler hesaplanmaktadır. Yatarak ve ayakta yapılan tedaviler için ödenen miktarlar farklıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden ödeme almak için vatandaşların sigortalı olması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası hesaplamaları aşağıdaki gibi yapılmaktadır:
- İşçinin kaç gün rapor aldığına göre ödemeler yapılmaktadır.
- Çalışan kişinin son 3 ay içindeki prim ve ikramiye ödemeleri hesaplanmaktadır.
- Çalışan kişinin son 3 ay içindeki prim gün sayısı hesaplanmaktadır.
Bu hesaplamalara göre SGK rapor parası hesaplaması belirlenmektedir. Sağlık raporunun iki günü işveren tarafından karşılanmaktadır. Daha sonraki günler ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir.